En klassisk barnskiva

Barnskiva som lever vidare

Under åren har Mora Träsk antagit olika skepnader, men alltid med Leif Walter i förgrunden. Från början var Mora Träsk ett halvdant proggband med album som ”Mora Träsk”, ”Plays Bach”, ”Mestrud”, ”Rocken kommer från Gävle”, ”Joe Hills sånger” och ”Playoff”. Att en barnskiva, ”Kaviar, sånglekar och tigerjakt”, skulle förändra allt kunde ingen förutspå – det är utan konkurrens Sveriges mest klassiska barnskiva.

Vid sidan av proggmusiken arbetade Leif Walter som lågstadielärare. Här samlade Walter på sig material som sedermera resulterade i Mora Träsks första barnskiva – ”Kaviar, sånglekar och tigerjakt”. På barnskivan finns 18 klassiska låtar, bland annat klassiker som Fader Abraham och Tigerjakten. Mora Träsk har sålt fler än 1,3 miljoner barnskivor under åren – majoriteten av dem är det klassiska verket ”Kaviar, sånglekar och tigerjakt”.

Efter ”Kaviar, sånglekar och tigerjakt” har Mora Träsk släppt ytterligare barnskivor. En annan uppskattad barnskiva är ”Tigerjakten & Co.” med låtar som ”Mera Mora” och ”Äppelmos”. Mora Träsk har inte bara hyllats för sina låtar utan också för sitt engagemang för att aktivera stillasittande barn, inte minst genom låten ”Huvud, axlar, knän och tår” som bland annat återfinns på bandets ”Greatest Hits”-album.

Ett tag var Nicke och Mojje populära bland barn, men hatade av föräldrar. Duon bestod av Niclas Wahlgren och Morgan Johansson. Nicke och Mojje var ett barnprogram som visades på TV4 2000-01. Programmet innehöll musikaliska inslag, låtarna släpptes senare på en barnskiva. Några låtar som var populära bland barn var ”Tjaba tjena hallå”, ”Känge känguru”, ”Bananerna” och ”Tjejbacillerna”.

Just låten ”Bananerna” blev en landsplåga som spred sig från Stockholm genom landskapen. Låten inleds med ”Varför är bananerna böjda egentligen?” och avslutas med ”Var ligger landet där man böjer bananerna?”. Barn sjöng på låten från Nicke och Mojjes fruktansvärda barnskiva i all oändlighet, det händer fortfarande att någon nynnar på låten och orsakar omedelbar huvudvärk.

Barnskiva